Category Archives: Uncategorized

Asociatia NEXUS si magazinul naturist  Kriya organizeaza conferinta cu tema: 

SANATATE PRIN GANDIRE SI ALIMENTATIE

in memoriam VALERIU POPAfoto6

Conferentiar: terapeut PETRE ANCA

Unde?   Biblioteca Judeteana Astra, Sala festiva, (corpul A , etaj 2)

Cand?   9 august 2014, ora 13

De ce? Pentru ca „daca sufletul nu s-a imbolnavit, trupul nu se imbolnaveste niciodata” – Petre Anca

INTRAREA ESTE LIBERA

Relatii suplimentare: magazin naturist Kriya, str. Mitropoliei nr 26, sau la: www.naturalapachet.ro

 

Despre Valeriu Popa si Petre Anca

Inginerul Valeriu POPA a devenit celebru prin metodele si terapiile neinvazive pe care le propunea bolnavilor care, pierzand orice speranta de vindecare, il cautau în parcul 23 August unde se plimba aproape zilnic.
Printre cei care ii poarta o nemasurata recunostinta inginerului Valeriu POPA se afla si fostul sau pacient, Petre ANCA, vindecat de un cancer pulmonar incepand din anul 1991.

Recunostinta fata de Valeriu POPA si iubirea de oameni au fost motivele pentru care Petre ANCA a infiintat in anul 2000 Fundatia umanitara “Sanatate prin gandire si alimentatie – in memoriam inginer Valeriu Popa”, cu scopul de a pastra vie speranta de viata a celor ce primesc diagnosticul unei boli cronice si incurabile.

foto5

Putini stiu insa ca Inginerul Valeriu POPA a avut intelepciunea de a-l invata pe Petre ANCA faptul ca, in nemasurata sa generozitate, natura, ofera cele mai bune mijloace si modalitati de vindecare iar apoi, organismul uman este astfel construit incat …. sa se repare singur, iar Petre ANCA a pornit cu inima deschisa pe calea pregatita de mentorul sau !

Activitatea de baza a Fundatiei fondata de Petre Anca, numita: “Sanatate prin Gandire si Alimentatie in memoriam Valeriu Popa” consta in acordarea de consultatii pentru evaluarea energetica si propunerea conduitelor alimentare si de viata corespunzatoare structurii fiecarui bolnav, conduita bazata in principal pe modificarea fundamentala a obiceiurilor alimentare (eliminarea proteinelor animale si a fierberii alimentelor, postul cu apa si clisme pentru dezintoxicarea organismului, etc) si a celor de viata.

In prezent, numarul persoanelor vindecate/ameliorate de boli “incurabile” este tot mai mare, bolnavi de cancer, scleroza in placi, pancreatite, accidente vasculare, HIV sau alte boli fara speranta, sunt astazi oameni fericiti si sanatosi ca urmare a conduitelor recomandate in cadrul Fundatiei.

FGH

 

Fara pretentia de a face minuni, ne bucuram de zambetele celor care s-au vindecat cu ajutorul Fundatiei si incercam sa ducem mai departe visul inginerului Valeriu Popa: infiintarea unei clinici unde cei foarte grav bolnavi sau lipsiti de mijloace materiale ori ajutor, sa poata fi internati si tratati sub coordonarea directa a terapeutilor Fundatiei.

Fundatia cinsteste memoria si metodele curative promovate de Valeriu Popa, intretinandu-se inca de la infiintare exclusiv din donatiile pacientilor sau ale celor cu dragoste de oameni. Ea dispune doar de o cladire construita la Valenii de Munte in judetul Prahova si functioneaza cu personal minim (secretara si femeia de serviciu).

 

Atentionare

Recomandam cititorilor acestui site sa isi isi foloseasca discernamantul si bunul simt de fiecare data cand vin in contact cu o informatie noua de pe Internet , sau cand vor sa achizitione un produs nou. De exemplu, a te baza la alegerea unui produs doar de informatiile oferite pe site-ul producatorului, informatii care nu sunt sprijinite de studii seriose, si care pot fi doar o incercare de promovare a produsului, nu este o dovada de discernamant. Un alt exemplu: daca cineva va spune ca a avut rezultate exceptionale cu polenul, acest lucru poate fi adevarat (se stie de exemplu ca exista clinici care folosesc cu mare succes terapii apicole), insa nu inseamna ca va fi adevarat si pentru dumneavoastra. Se stie de exemplu, ca un anumit procent din populatie are alergie la polen. Pentru acestia, polenul poate fi chiar foarte periculos.

De asemenea, a crede orice reclama care afirma ca ofera cele mai mici preturi, fara a face o verificare prealabila, va poate duce in eroare. Trebuie sa stiti ca multe companii ofera remuneratii angajatilor in functie de vanzarile efectuate, astfel ca acestia va vor recomanda nu cele mai bune produse ci cele mai scumpe. De aceea va recomandam sa cautati informatii despre produse intr-un cerc mai larg, de exemplu, pe diverse forumuri unde oamenii dezbat eficacitatea produselor, etc.

In cazul in care doriti sa incepeti o terapie naturista, faceti acest lucru sub coordonarea unei persoane calificate, care au obtinut rezultate verificabile in acest domeniu (ex. terapeutul Petre Anca,  dr. Ovidiu Chis, dr. Calin Marginean, dr. Crina Veres, etc)

 

 

Stephen Hawking şochează lumea fizicienilor: “Nu există găuri negre”

Găurile negre, aşa cum au fost ele imaginate până acum, nu există, după părerea fizicianului britanic, care a propus recent o idee controversată pentru soluţionarea aşa-numitului “paradox al găurilor negre.”

Teoria lui Hawking asupra găurilor negre a revoluţionat cercetarea în acest domeniu, el emiţând ideea că aceste formaţiuni nu sunt nemuritoare, ci suferă un proces de evaporare, pierzând particule, şi deci şi masă, printr-un proces numit radiaţia Hawking.

În prezent, părerea lui Hawking despre găurile negre a devenit mai nuanţată: într-o prelegere încă nepublicată, prezentată recent şi intitulată “Information Preservation and Weather Forecasting for Black Holes”, el a afirmat, spre surprinderea multora dintre specialiştii prezenţi, că nu există găuri negre.

Găurile negre erau, până acum, considerate ca fiind condensări de materie cu atracţie gravitaţională atât de  puternică, încât nimic din ceea ce era atras în ele, nici măcar lumina, nu mai putea ieşi. “Punctul fără întoarcere” dincolo de care nimic nu mai poate scăpa atracţiei gravitaţionale a găurii negre este numit orizont de evenimente.

Condiţiile extreme al găurilor negre şi comportamentul sunt dificil de explicat şi ar fi nevoie de o concepţie care să unifice două dintre teoriile ce încearcă, la ora actuală, să descrie structura şi formarea Universului: teoria relativităţii generale şi fizica cuantică.

În cadrul luptei de idei privind natura găurilor negre şi teoria care le-ar putea explica cel ma bine, oamenii de ştiinţă au încercat să clarifice lucrurile punându-şi, ipotetic, problema: ce s-ar întâmpla cu un astronaut dacă acesta ar cădea într-o astfel de gaură neagră?

Din perspectiva relativităţii generale, în momentul în care ar trece de orizontul de evenimente, nu ar observa nimic deosebit, deşi, mai târziu, forţele gravitaţionale pe care le-ar întâlni l-ar rupe în bucăţi.

În schimb, în viziunea fizicii cuantice, lucrurile s-ar petrece altfel; după orizontul de evenimente s-ar găsi ceea ce fizicienii numesc “firewall” (“zidul de foc”): dacă în interiorul găurilor negre informaţia nu este distrusă, ci poate scăpa, la un moment dat, prin radiaţie Hawking, atunci dincolo de orizontul de evenimente s-ar găsi o acumulare de particule cu energie foarte înaltă, care l-ar “prăji” pe astronaut înainte ca acesta să fie distrus de forţele gravitaţionale colosale ale găurii negre.
Sunt două viziuni contradictorii asupra naturii şi comportamentului găurilor negre, compunând aşa-numitul paradox al găurilor negre, un subiect “fierbinte” de dezbateri în domeniul fizicii actuale.

Soluţia lui Hawking la acest paradox? Eliminarea orizontului de evenimente care generează paradoxul. Fizicianul consideră că ideea trebuie regândită. În locul unei limite clare dincolo de care lumina nu mai poate scăpa, Hawking propune un “orizont aparent” care îşi schimbă forma în funcţie de fluctuaţiile cuantice din interiorul găurii negre – aşadar o zonă nu foarte bine definită, o zonă “gri”. De aici, ideea că formaţiunile numite în mod obişnuit găuri negre ar fi mai curând “gri” – în sensul că sunt lipsite de o limită foarte clar definită a influenţei lor, o graniţă care să marcheze locul dincolo de care ceea ce se întâmplă nu mai poate afecta un observator extern.

Dacă zona aflată imediat dincolo de orizontul aparent este un haos de informaţie, atunci un asemenea orizont nu încalcă nici legile relativităţii generale, nici pe cele ale dinamicii cuantice.

Dar teoria lui Hawking nu este acceptată de toţi, unii susţinând că, de fapt, fizicianul britanic nu face, astfel, decât să înlocuiască “zidul de foc” cu un “zid de haos”, ceea ce ar fi cam totuna şi nu ar rezolva problema.

Sursa: http://www.descopera.ro/

Măduva osoasă artificială – tratamentul revoluţionar care ar putea vindeca leucemia

 

 Măduva osoasă artificială – tratamentul revoluţionar care ar putea vindeca leucemia

 

 

Timp de decenii, leucemia a fost tratată prin transplantul de celule stem din măduvă osoasă, provenită de la donatori sănătoşi. Însă nu există suficienţi donatori pentru a trata toţi bolnavii de leucemie, de aceea sunt necesare tratamente alternative. Cercetătorii au făcut, recent, primul pas spre fabricarea măduvei osoase în laborator.

 

Leucemia este un cancer al sângelui, ce-şi are originea în măduva osoasă care produce celulele din sânge (globule albe şi roşii).

 

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe, Germania, au reuşit recent să cultive celule stem într-un mediu artificial care imită condiţiile de creştere din  măduva osoasă.

 

Nu a fost un proces simplu: măduva osoasă este foarte complexă, conţinând multe tipuri diferite de celule, molecule, proteine, au explicat cercetătorii.

 

Ei au creat o strucutră spongioasă similară măduvei osoase, cu ajutorul unui hidrogel coagulat în jurul unor cristale de săruri; îndepărtând cristalele, au rămas în hidrogel orificii în care au putut creşte celulele stem. Au fost adăugate proteine şi diferite alte celule pentru a susţine creşterea celulelor stem, apoi au adăugat şi celulele stem, extrase din sânge provenit din cordonul ombilical.

 

Au rezultat celule stem hematopoietice, celulele din care se dezvoltă apoi toate tipurile de celule din sânge. Procedeul a fost descris în jurnalul Biomaterials.

 

În continuare, cercetătorii speră să cultive celule în mediul artificial pentru  o perioadă mai lungă şi să găsească o metodă de a le desprinde de armătura pe care au crescut.

 

Metoda trebuie perfecţionată şi testată pe animale înainte de a fi verificată apoi prin teste clinice pe oameni. Dacă totul merge bine, vor mai trece probabil aproximativ 15 ani până când această terapie să fie disponibilă, spun cercetătorii.

Sursa: http://www.descopera.ro/

O companie „secretoasă” specializată în inteligenţă artificială devine cea mai mare achiziţie a Google în Europa

Google a cumpărat compania britanică DeepMind, cu activităţi de cercetare în zona inteligenţei artificiale, pentru aproximativ 300 milioane de lire sterline (360 milioane euro), cea mai mare preluare realizată până acum de compania americană în Europa, potrivit Financial Times (FT).

DeepMind, cu sediul la Londra, a fost susţinută financiar până acum de fondurile de capital de risc controlate de miliardarii Peter Thiel (cofondator PayPal) şi Li Ka-shing (Hutchison Whampoa).

O companie “secretoasă”, DeepMind a dezvoltat recent tehnologii sofisticate prin care computerele pot învăţa pe cont propriu noi funcţii, fără asistenţă din partea unui operator, potrivit FT.

Informaţiile au fost confirmate de două surse apropiate situaţiei, notează Financial Times.

Una dintre surse susţine că Google s-a mişcat extrem de repede pentru a prelua compania înaintea Facebook, absorbind echipa DeepMind.

Contactaţi de FT, reprezentanţii Google au refuzat să comenteze informaţiile.

La finalul anului trecut, Facebook a înfiinţat o echipă de cercetare în zona inteligenţei artificiale.

IBM a alocat 1 miliard de dolari pentru investiţii într-o nouă divizie responsabilă de dezvoltarea proiectului Watson, supercomputerul inteligent.

DeepMind a anunţat anterior că primele aplicaţii comerciale ale tehnologiilor dezvoltate vor fi în zona jocurilor video, comerţului electronic şi simulărilor.

În pofida finanţatorilor de renume şi unei campanii agresive de angajări în Marea Britanie, DeepMind a reuşit să păstreze discreţia cu privire la proiectele sale, notează FT.

Google a preluat în luna ianuarie, pentru 3,2 miliarde de dolari, compania americană Nest Labs, care produce termostate şi detectoare de fum inteligente pentru locuinţe.

Sursa: http://www.descopera.ro/

Foloseşti apă de gură? Oamenii de ştiinţă au descoperit un pericol neştiut asociat acestui obicei!

Apa de gură poate creşte riscul de infarct şi accident cerebral, pentru că soluţia antiseptică ucide bacteriile bune care contribuie la menţinerea unui nivel scăzut al tensiunii arteriale, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în Free Radical Biology And Medicine.

Astfel, gargara cu apă de gură ucide bacteriile bune, care ajută la relaxarea vaselor sangvine, contribuind astfel la creşterea tensiunii arteriale, potrivit dailymail.co.uk.

Cei 19 voluntari care au participat la acest studiu au înregistrat o creştere a tensiunii arteriale timp de câteva ore după ce au folosit apă de gură. Voluntarii, persoane sănătoase, au folosit apă de gură de două ori pe zi, iar tensiunea lor arterială a crescut cu 2-3,5 unităţi de fiecare dată (milimetri coloană de mercur, mmhg).

Mai mult, efectul creşterii tensiunii arteriale s-a manifestat chiar din prima zi.

Profesorul Amrita Ahluwalia, de la Universitatea Queen Mary din Londra, coordonatorul acestui studiu, a criticat folosirea pe scară largă a apelor de gură, unele dintre acestea conţinând antiseptice foarte puternice. Ea a explicat că uciderea zilnică a bacteriilor bune se traduce printr-o creştere minoră, dar regulată a tensiunii sangvine, cu un impact semnificativ asupra mortalităţii provocate de infarct şi accident cerebral.

Aceasta a mai spus că apa de gură este recomandată zilnic doar în cazul unor infecţii ale gingiilor şi dinţilor, nu şi în cazul unor persoane cu dantură sănătoasă.

Pentru fiecare creştere de două unităţi a nivelului tensiunii arteriale, riscul de a deceda din cauza unei maladii cardiace creşte cu 7%, iar din cauza unui accident cerebral, cu 10%, potrivit unui studiu separat.

Multe ape de gură conţin antisepticul clorhexidină, care ucide microbii necesari la crearea nitritului, esenţial pentru dilatarea vaselor de sânge. Nu toate apele de gură conţin clorhexidină, însă şi cele care nu au acest antiseptic în compoziţie pot tulbura echilibrul florei microbiene din gură, spun specialiştii.

Surse: Mediafax, Daily Mail, 

http://www.descopera.ro/

Noi date despre chimioterapie – Apelul unui medic către colegii de breaslă: Doctorii să nu o mai prescrie. Tumorile se extind, efectele sunt catastrofale

Medicul Teofil Lungu de la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială Cluj face apel către doctori să nu mai prescrie chimioterapie în cazurile de cancer la cap sau la gât, pentru că nu au rezultate, tumorile se extind, iar efectele sunt “catastrofale”, el spunând că sunt sute de astfel de cazuri.

Teofil Lung, fost şef al Clinicii de Chirurgie Maxilo – Facială din Cluj-Napoca, a declarat, marţi, că la această unitate medicală ajung foarte mulţi pacienţi cu cancer la cap sau la gât care au urmat chimio şi cobaltoterapie şi la care tumorile canceroase s-au extins.

“Am un mesaj către colegii medici, pentru că fenomenul este, deja, unul cronic, sunt sute de cazuri. Medicii la care se prezintă pacienţii au învăţat în şcoală şi au imprimat în mintea lor de medici ideea că în secolul XXI cancerul se rezolvă cu chimioterapie şi cobaltoterapie. Fac o mică biopsie pacientului şi îl trimit spre aceste terapii. Sunt sute de cazuri care au trecut prin aceste faze şi nu au niciun rezultat.Mesajul meu vine spre aceşti colegi medici, că acest cancer de cap şi gât nu reacţionează nici la chimioterapie, nici la cobaltoterapie, indiferent cât sunt de performante”, a declarat Lung.

El a spus că sunt “pacienţi iradiaţi cu aparatură ultramodernă, care au ajuns la clinică având tumora în extensie”.

“Să ştie pacienţii că foarte multe forme de cancer noi le putem vindeca în proporţie de sută la sută.Sunt situaţii în care aceste cancere, prin terapie chirurgicală bine dirijată, se vindecă în totalitate, fără chimioterapie sau cobaltoterapie. Îi rog pe colegii mei medici să renunţe la aceste idei de a face terapiile acestea”, a afirmat Lung.

Potrivit acestuia, medicii respectivi nu ar trebui să lase pacientul “în forme depăşite de boală”, cu invazie oculară, nazală sau cerebrală a tumorii, care puteau fi tratate, cu succes, în faze incipiente.

“Sunt sute de cazuri purtate prin clinici din ţară sau străinătate, cazuri de tumoare avansată şi ne pun în situaţia de a face lucruri imposibile. Noi putem să îi ajutăm pe aceşti oameni, dar vin prea târziu. Tratamentele de chimio sau cobaltoterapie nu numai că nu sunt eficiente, dar au efecte secundare catastrofale asupra sistemului de apărare a organismului”, susţine fostul şef al Clinicii de Chirurgie Maxilo – Facială Cluj-Napoca.

Potrivit acestuia, chimioterapiile distrug măduva hematoformatoare, iar organismul este pus în situaţia de a nu se mai putea apăra.

Teofil Lung a adăugat că citostaticele sunt medicamente din care se câştigă “foarte mult”, fiind cele mai scumpe de pe piaţă, iar unii medici “din asta trăiesc”.

“Unii din asta trăiesc, îi trimit pe pacienţi să facă şedinţe de chimioterapie, chiar dacă nu e cazul, sunt afaceri extraordinare. Nu există tumoare pe lumea asta, şi este dovedit histopatologic, care să fie tratată cu chimioterapie şi să dispară. Nu am văzut asta în 40 de ani de carieră”, a afirmat Teofil Lung.

El a dat exemplul unui pacient în vârstă de 65 de ani din Buftea, care a urmat zeci de şedinţe de chimio şi cobaltoterapie, a suferit cinci operaţii şi a ajuns la clinica din Cluj-Napoca, sperând că se mai poate face ceva.

“A fost operat la Spitalul Colţea din Bucureşti de un profesor universitar care a intrat un pic şi a zis că mai mult nu poate şi l-a trimis la iradiere, la cobalto şi chimioterapie. Este o invazie formidabilă a tumorii care a trecut din partea stângă a feţei în partea dreaptă, a atins ochiul stâng, nasul şi maxilarele. A mai suferit alte patru operaţii şi a avut zeci de şedinţe de chimio şi cobaltoterapie. Şi a venit la noi să îl operăm. Putea fi rezolvat în prima fază, fără să îi scoatem ochiul, dar acum tumora a ajuns la baza craniului şi ajunge în creier. Noi va trebui să îi scoatem ochiul, să scoatem nasul şi maxilarul, va trebui transplant de faţă”, a declarat chirurgul clujean.

Pacientul respectiv, Radu Gheorghe, a declarat, la rândul său, că în urma şedinţelor de chimio şi cobaltoterapie tumora la sinusuri de care suferă s-a extins.

“Am făcut din 2011 un număr de 31 de şedinţe de radioterapie şi 12 de şedinţe de citostatice şi cinci operaţii. Cred că a fost vorba de o greşeală profesională în cazul meu, specialiştii trebuie să sesizeze aceste situaţii. Am avut încredere în medici şi am mers pe mâna lor. Mi-au spus că citostaticele şi radioterapia vor micşora tumora, dar nu a fost adevărat, din contră, a crescut”, a spus pacientul.

Un alt pacient din Bucureşti, în vârstă de 68 de ani, a fost diagnosticat cu un cancer viscerocranios şi a fost trimis la chimioterapie şi cobaltoterapie, iar sub aceste terapii tumora a crescut şi a invadat hemifaţa stângă, maxilarul şi mandibula.

“A fost operat la Clinica de Chirurgie Maxilo – Facială din Cluj-Napoca, dar problema este cu tegumentul după iradiere, astfel încât nu se închide zona, nu se unesc plăgile. Nu putem face nici microchirurgie. Mergem pe o soluţie să închidem cât putem”, a explicat medicul Teofil Lung.

Pacientul, Dumitru Răducanu, a declarat, la rândul său, că şedinţele de chimioterapie şi cobaltoterapie urmate i-au făcut “mult rău”.

sursa: mediafax

ALERTA YELLOWSTONE – nu se pune problema „daca”, ci „cand” va erupe supervulcanul. Da semne de viata. Ce ar insemna pentru SUA si nu numai?

Yellowstone-Volcano-Eruption-460x299

Iata ce putem citi in articolul Yellowstone Supervolcano Alert: The Most Dangerous Volcano In America Is Roaring To Life:

Alertă la Supervulcanul din Yellowstone: Cel mai periculos vulcan din America dă semne de viaţă

Chiar în aceste zile, solul de sub Parcul Naţional Yellowstone se ridică cu o viteză record. De fapt, se înalţă cu aproximativ opt centimetri pe an. Motivul pentru care această crestere a devenit îngrijorătoare este că sub parcul Yellowstone se află Supervulcanul – cel mai mare vulcan din America de Nord. Oamenii de știință ne spun că este inevitabilă erupţia sa intr-o zi, și, atunci când se va întâmpla, distrugerea va fi de neimaginat.
O erupție completă a supervulcanului de sub Yellowstone ar arunca un strat adânc de 3 metri de cenușă vulcanică până la 1.000 de kilometri depărtare, și o mare parte din Statele Unite ar deveni de nelocuit. Atunci când cei mai mulţi americani se gândesc la Yellowstone, au tendința de a evoca imagini de desene animate cu personajele Yogi Bear și “Bătrânul Credincios”, dar adevărul este că ceea ce doarme sub Yellowstone este o bestie vulcanică ce ar putea distruge națiunea noastră într-o singură zi și acum această bestie începe să se trezească.
Supervulcanul Yellowstone este atât de întins încât este greu de descris. Potrivit Daily Mail, magma fierbinte de sub Yellowstone este de aproximativ 500 km lățime …

Caldera Yellowstone este una dintre creatiile cele mai minunate ale naturii și stă pe cel mai mare teren vulcanic din America de Nord.
Numele său înseamnă “oală de gătit” sau “cazan” și se formează atunci când pământul se prăbușește în urma unei explozii vulcanice.
În Yellowstone, aproximativ 700 de kilometri sub suprafața Pământului este o magmă “fierbinte”, care se ridica la 30 de mile sub pământ înainte de a se răspândi pe o suprafață de 500 de kilometri în jur.
Deasupra acesteia, dar încă sub suprafata pământului, se afla vulcanul adormit.

Atunci când majoritatea americanilor se gândeşte la eruptii vulcanice in Statele Unite, ei îşi amintesc de erupția catastrofală a Muntelui St Helens din 1980. Dar aceasta nici nu ar fi de luat în seamă comparativ cu o erupţie completă a supervulcanului din Yellowstone.
Iar acum zona din jurul Yellowstone devine din ce în ce mai activă seismic. De fapt, profesorul Bob Smith spune că el nu a mai văzut așa ceva în cei 53 de ani de când supraveghează zona

Până de curând, Bob Smith nu a văzut niciodată două roiuri de cutremure simultane în cei 53 ani de monitorizare a activității seismice în și în jurul zonei Caldera Yellowstone.
Acum, Smith, profesor de geofizică al Universităţii din Utah, a văzut trei roiuri o dată.

În luna septembrie, 130 de cutremure au lovit Yellowstone pe parcursul unei singure săptămâni. Acest lucru a ingrijorat pe mulţi observatori de la Yellowstone …

Roiurile de cutremure recente de la Yellowstone au început pe 10 septembrie și au durat până la 11:30 în dimineaţa zilei de 16 septembrie.
“Un total de 130 de cutremure de magnitudine 0.6 – 3.6 au avut loc în aceste trei zone, cu toate acestea, cele mai multe au avut loc în bazinul inferior Geyser”, spune o declarație oficială de la Universitatea din Utah. “În special activitatea seismică din Yellowstone apare ca roiuri de cutremure.”

Deci, care este cel mai catastrofal scenariu?
Ei bine, potrivit Daily Mail, o erupție completă în Yellowstone ar putea lăsa două treimi din Statele Unite complet de nelocuit …

Aceasta ar exploda cu o forță de o mie de ori mai puternică decât cea de la Muntele St Helens din 1980.
Împrăştiind lava departe în cer, un nor de cenușă incinerând vegetaţia s-ar răsfira aruncând un strat de trei metri adâncime până la 1000 de mile distantă.
Două treimi din SUA ar putea deveni de nelocuit din cauza aerului toxic, forţând coborârea la sol a mii de zboruri și silind milioane de oameni să își părăsească locuințele.

Te poți gândi la un alt potențial dezastru care ar putea realiza același lucru?
Acesta este motivul pentru care ceea ce se întâmplă la Yellowstone acum este atât de important, și poporul american merită să ştie adevărul. Urmează mai multe informaţii despre Yellowstone pe care le-am sintetizat şi inclus într-unarticol precedent 

# 1 o erupție completă la Yellowstone ar putea fi de până la 1.000 de ori mai puternică decât erupția de pe Muntele St Helens din 1980.

# 2 O erupție completă la Yellowstone ar ridica cenușa vulcanică la 25 mile în aer.

# 3 Următoarea erupție la Yellowstone pare să se apropie cu fiecare an ce trece. Începând cu anul 2004, unele zone ale Parcului National Yellowstone au crescut cu până la 25 de centimetri.

# 4 Există aproximativ 3.000 de cutremure in zona Yellowstone în fiecare an.

# 5 În cazul unei erupții complete la Yellowstone, practic întreaga zonă de nord-vest a Statelor Unite va fi complet distrusă.

6 O erupție masivă la Yellowstone ar însemna că aproape totul pe o rază de 100 mile de Yellowstone ar fi ucis imediat.

# 7 O erupție completă la Yellowstone ar putea, de asemenea, arunca un strat de cenușă vulcanică, care este de cel puțin 3 metri adâncime până la 1.000 de mile depărtare.

# 8 O erupție pe scară largă la Yellowstone ar acoperi practic întreaga zonă de vest a Statelor Unite cu cenușă vulcanică. Producția de alimente în America ar fi aproape in totalitate distrusă.

# 9 “Iarna vulcanică”, pe care o masivă eruptie la Yellowstone ar cauza-o, ar răci radical planeta. Unii oameni de știință cred că temperaturile globale ar putea scădea cu până la 20 de grade.

# 10 America n-ar mai fi niciodată la fel, după o masivă eruptie la Yellowstone. Unii oameni de știință cred că o erupție completă ar face două treimi din Statele Unite complet de nelocuit.

# 11 Oamenii de știință spun că nu se pune problema „dacă” ci „când” această invitabilă erupţie va avea loc.

Ceea ce face ca toate acestea să fie și mai alarmante este faptul că o serie de alţi vulcani foarte importanţi din întreaga lume au început să dea din nou semne de viață în mod asemănător.
De exemplu, un articol din publicaţia Inquisitr din luna iulie a descris modul în care “cel mai periculos vulcan din Mexic” începe să devină extrem de activ …

Vulcanul Popocatepetl este din nou el însuşi.Vulcanul activ din apropierea oraşului Mexico City a erupt din nou în această dimineață, imprăstiind cenusa sus în cer.
Vulcanul este în prezent în mijlocul unei faze extrem de active. Potrivit  International Business Times, vulcanul a înregistrat 39 de emisii de gaze in ultimele 24 de ore.
O eruptie la inceputul acestei luni a provocat anularea mai multor zboruri din şi către Mexico City.
BBC scrie că autorităţile au ridicat nivelul de alertă la codul galben următind erupţia vulcanului Popocapetl în dimineata zilei de sâmbătă. Codul galben este al treilea nivel de alertă a oraşului pe o scară de maxim şapte.

Și un articol de știri NBC din luna august a remarcat că unul dintre vulcanii cei mai periculoși din Japonia a izbucnit de 500 de ori pana acum in acest an …
Cenușă purtată de vânt la înălţimea de 3 mile deasupra vulcanului Sakurajima către orașul de sud din Kagoshima duminică după-amiază, a format cel mai mare nor de când Agenția meteorologică Japoneză a început păstrarea înregistrărilor, adică din 2006. Lava s-a scurs peste o jumătate de milă de la fisură, și mai multe roci vulcanice uriașe s-au rostogolit de pe munte.
Deși erupția a fost mult mai puternică decât de obicei, locuitorii din oraș în număr de aproximativ 600.000 sunt obişnuiţi să-l „audă” pe vecinul lor de 3,664 de metri. Oficialii din Kagoshima au declarat că această eruptie este cea cu numărul cinci sute din acest an.

Deci, ce înseamnă toate acestea?

Intrăm într-o perioadă în care erupțiile vulcanice vor deveni mult mai frecvente pe tot pământul?

S-ar putea apropia ziua în care o erupție vulcanică absolut devastatoare va paraliza o mare parte din America de Nord?

sursa: blogul lui saccsiv

Roșia Montană – o alternativă nepoluantă la cianuri

Cunoscutul jurnalist de știință Alexandru Mironov a descris, în revista Știință&Tehnică, ediția februarie 2012, o tehnologie de extracție a aurului nepoluantă, alternativă la metoda cu cianuri propusă de RMGC și contestată în cadrul protestelor de stradă, de la început de septembrie 2013.

În contextul în care liderii politici ai principalelor partide s-au pronunțat împotriva proiectului de exploatare RMGC, iar acesta din urmă urmează a fi respins în Parlamentul României, republicăm aici articolul d-lui Mironov, invitând oficialii români și mass media să investigheze mai amănunțit cazul alternativei nepoluante propuse la Baia Mare.

Am descris cu puțini ani în urmă – în revista „Esenţial” şi ziarul „Cronica Română”, într-o emisiune de televiziune şi în alta de radio – o tehnologie de extragere a aurului şi argintului din reziduuri miniere prin metode nepoluante, propusă de un grup de cercetare ştiinţifică numit SC Larechim (cercetători care lucraseră anterior la excelentul „Institut pentru metale neferoase” din Baia Mare pe care marea dezindustrializare l-a suprimat pur şi simplu).

Mediatiatizarea metodei a avut un efect neaşteptat, voi vorbi mai târziu despre dubioasa întâmplare de la Baia Mare, acum mă întorc la tehnologia descrisă de dr. ing. Vasile Coman, un manager cum puţini există în România şi un om în al cărui cuvânt te poţi încrede.

Prietenul Vasile Coman mi-a spus, atunci, că ei lucrau, de ceva vreme, la o tehnologie care, se pare, avea meritul de a evita cumplitele cianuri. Cele pentru care, vă amintesc, Ungaria ne-a reclamat la Parlamentul European, atunci când am poluat criminal râul Tisa. Băimarenii din echipa SC Larechim-ului descoperiseră un activator, o substanţă care, într-un mediu alcalin amoniacal, permite o reacţie cu cheltuială rezonabilă de energie. Adăugaseră încă o invenţie privind extragerea arsenului din pirite aurifere (brevet RO 120980 / 28.08.2003). În laboratoarele şi atelierele răposatului Institut pentru Metale Neferoase au construit o instalaţie pilot pentru recuperarea aurului şi argintului din piritele de la Şuior. Odată instalaţia pusă la punct, şi după un şir lung de experimente (24 şarje de câte 200 kg pirite), ei ajunseseră să poată asigura un proces constant de recuperare. Pe care îl pot sintetiza în câteva propoziţii.

Prin reactoare, vase de stocare şi uscătoarele instalaţiei s-au pompat 400 kg pirite aurifere (3 şarje au fost rebutate), tratate cu tiosulfat de sodiu în soluţie; în urma operaţiilor, chimiştii băimăreni au obţinut 43,97 g aur (cu un randament de 99,5% !) şi 165,7g argint (randament 91,4%), în 30 ore-manoperă, cu un consum de combustibili de 110 metri cubi de gaz metan, 500kwh energie electrică şi 3 metri cubi de apă. Dar din prelucrare rezultă şi un produs secundar de mare valoaretrisulfura de arsen. La o rejudecare a procesului tehnologic, iată ce rezultă: că din o tonă pirită auriferă se obţin 13,25 kg trisulfură de arsen, la un preţ de prelucrare de 1426,24 RON. Ceea ce înseamnă că această substanţă utilă în industria vopselurilor, pirotehnie, fibre optice, aliaje speciale, chiar în industria de armament s-a obţinut la SC Larechim cu doar 400 euro/kg (dar, atenţie, pe piaţa mondială se vinde la preţuri mult mai mari, între 5000 euro-8000 euro, după cum variază bursa materiilor prime!). Un calcul simplu ne arăta că din cele 500.000 tone aflate atunci în haldele de la Flotila centrală s-ar fi putut obţine, doar prin valorificarea acestui produs secundar, sume ameţitoare – preiau cifra din raportul băimărean: 341.890.000 euro!! Şi chiar dacă aurul şi argintul recuperate din haldele Maramureşului nu reprezintă decât 20% din această sumă, să recunoaştem că averea din deşeurile minelor aurifere este uriaşă, putând să acopere datoriile externe ale României– aşa cum s-a întâmplat, de pildă, cu celebrul zăcământ de la Comstock din Virginia City, Nevada, în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, care a echilibrat, în acea vreme, balanţa comercială a SUA!

Or, noi şi urmaşii noştri nu avem moştenire din istoria milenară a mineritului doar haldele maramureşene (cu 10-12 g aur per tonă şi 50 g argint per tonă), ci şi pe cele de la Certej – Deva (8-10 g aur şi 150 g argint per tonă) şi Roşia Montană (2 g aur şi 15 g argint per tonă). Adica: „Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă.

Îi numesc pe eroii de atunci ai cercetării ştiinţifice din Maramureş: dr. ing. Jack Goldstein, ing. Gabriel Duda, dr. ing. Corneliu Pop, ec. Loredana Năftănăilă şi dr. ing. Vasile Coman, nu ştiu dacă ei mai lucrează şi acum la acel proiect, trebuie să vă spun că în 2009 ei adresaseră o scrisoare-manifest Academiei Române, preşedintelui ei, prof. univ. Ionel Haiduc, chimist cu largă recunoaştere internaţională, dar au fost sesizate şi ministerele de resort (ale Economiei şi Mediului).

Fac fixarea temei – aşa cum am învăţat la cursurile de pedagogie – o fac pentru politicieni: pentru 1 kg aur şi 5 kg argint extrase din haldele de pirite prin metoda SC Larechim se consumă 0,7 t tiosulfat de sodiu, între 0,2 şi 0,9 t var, 0,02 t NaOH, 0,5 t sulfat de amoniu şi circa 0,03 t „activatori”. În total, de 1,5-2 ori mai mult cantitativ decât pentru tehnologiile pe bază de cianuri – dar la preţuri de 2,5 ori mai mici!

Adăugaţi câştigul enorm pe care îl aduce trisulfura de arsen – şi aveţi în faţă una dintre posibilele mari lovituri economice ale României. Mai era atunci nevoie de doar o investiţie de circa 100.000 euro, care ar fi trebuit să ţină în viaţă grupul de chimişti băimăreni şi să contribuie la apărarea bogăţiilor ţării şi curăţeniei ei.

Dar: la scurtă vreme după demersurile mele jurnalistice, laboratorul de la Baia Mare a fost vandalizat de indivizi rămaşi, fireşte, necunoscuţi. Este vorba, desigur, de o coincidenţă absolut întâmplătoare cu ofensiva mediatică din ultima vreme – ziare, posturi de radio, dar mai ales clipuri la diverse televiziuni – care vrea să ne convingă să ne aplecăm şi să culegem miliardele de dolari pe care vrea să ni le ofere o companie, desigur, mare prietenă a României. Generozitatea copleşitoare a căutătorilor de aur – „Nu vreţi 4 miliarde de dolari?” – vrea, desigur, să ne facă să privim cu mai multă bunăvoinţă aventura. Numai că, în ceea ce mă priveşte, eu sunt oltean-basarabean, şi în ambele ţinuturi româneşti bântuie ideea că atunci când cineva vrea neaparat să-ţi facă prea mult bine, trebuie să fii atent, foarte atent cu intenţiile lui…

de Alexandru Mironov 

sursa: stiință și tehnică

Românii au inventat o alternativă ieftină la extracţia aurului cu cianuri

În 2003, o echipă de oameni de ştiinţă români a inventat o metodă de a extrage aurul şi argintul care nu implica cianurile;

Cantitatea de metale preţioase era recuperată cu un randament de 99,5% la aur şi 91,4% la argint; În urma procesului rezulta şi un produs secundar de mare valoare – trisulfura de arsen (8.000 de euro/kg pe piaţa mondială); Prelucrarea a 500.000 de tone din haldele din Maramureş ar fi adus, doar din vânzarea trisulfurii de arsen, 342.000.000 de euro; Pentru a-şi finaliza cercetările, specialiştii au cerut tuturor instituţiilor statului suma de 100.000 de euro; Nu a mai fost dat niciun ban şi laboratorul în care se făceau cercetările a fost vandalizat şi distrus de indivizi rămaşi necunoscuţi. Ştiţi ce înseamnă 100.000 de euro? Şpaga obişnuită a unui primar de oraş mai răsărit. Sau câteva excursii pentru nimic ale parlamentarilor în ţări exotice.

Niciunul dintre noi nu îşi poate imagina câte şanse a pierdut ţara asta. Exemplul de mai sus este doar unul. Sunt ferm convinsă că numărul e de ordinul sutelor. De ce se întâmplă asta? Primul motiv este caracterul de combinator al celor mai mulţi dintre politicienii români. Şi aici mă refer de la cei care ajung în Parlament până la cei care sunt puşi pe criterii politice la conducerea unei instituţii. Ideea e simplă: „mie ce îmi iese din asta?”. Păi ce să îi iasă politicianului din invenţii, descoperiri? Acestea scot profit abia după ce sunt puse în mişcare zeci de mecanisme. Iar, pe lângă savanţi, munceşte o armată de oameni ca să transforme un experiment de laborator într-un proces industrial. Nu e mai simplu să vină unul cu un lucru gata făcut? Chiar dacă acel lucru va distruge ţara şi pe oamenii care locuiesc în ea? Al doilea motiv este prostia celor care ajung în funcţii publice.

E greu să îi explici unui individ care şi-a luat diploma de licenţă la o facultate-fantomă, care are „afacerile în sânge” de când s-a născut, care e logica şi pentru ce e necesar să dai bani când un om de ştiinţă îţi cere asta. Ţara e plină de Dinu Păturică, de oameni pentru care contează doar ce e aici şi acum, ce are el pe masă şi în garaj şi pe câţi îi poate el călca pe grumaz. Al treilea motiv este interesul unor coloşi ai economiei, veniţi din ţări străine. Pentru ei, singura lege este cea a profitului. Nu contează cine şi câţi au de suferit. Iar în România este foarte uşor să găseşti corupţi care să te ajute. În lume este nevoie de sclavi. România a fost şi este un teritoriu fertil în acest sens. Dar doare şi te umple de nervi când ştii că cei care te conduc sunt argaţi cu simbrie plătită pentru stăpânii din alte lumi. PS: Întreaga poveste a invenţiei echipei Larechim o puteţi citi în revista „Ştiinţă şi Tehnică”, Nr. 11 Februarie 2012,- „Munţii noştri aur poartă”, autor: Alexandru Mironov.

Autor: Ramona Ursu
Sursa: Adevarul